Ugrás a fő tartalomra

Internet árnyoldala...


 Szia! 

Nos mint ahogy azt már legutóbb is említettem, az internet árnyoldaláról egy egész bejegyzést lehetne írni... És most úgy döntöttem hogy mivel ez illetve az előző téma nagyon összefügg, így most ez következik. 

Igazából mindenki mást tart veszélyesnek az internettel kapcsolatban... Van aki attól tart, hogy a social média befolyásolja az életünket a rengeteg reklámmal és hírdetéssel, amiket az influenszerek tesznek közzé. Mások úgy vélik, az interneten keresztül ellophatják személyes adatainkat. Valamint főleg kamasz korban, de az élet bármely szakaszában előfordulhat, hogy zaklatás áldozatai leszünk az interneten. Ennek véleményem szerint a leggerinctelenebb módja, ha mindezt névtelenül esetleg egy álarc mögé bújva teszi meg az illető. 

Vegyük is sorra ezeket egyenként. Rengeteg olyan oldal van akár instagramon, akár facebookon, amik egyes márkák népszerűsítésére lettek létrehozzva. Ha valaki márkahű és olyan termékeket használ/ ruhákat visel, azoknak hasznosak lehetnek ezek az oldalak, ha értesülni szeretnének az újdonságokról. Viszont sokkal kevesebbszer jönnek szembe velem a hivatalos oldalak az adott cégtől. Helyette viszont az általam követett influenszerek oldalain látom hogy minden mésodik post fizetett szponzorációt tartalmaz. Amivel nem is lenne baj, ha nem az a tipikusan szájbarágós, televízióban látott  reklám hatása lenne, ami már annyira rossz, hogy egyből venni akarok az adott dologból. Vagy kirohanni a világból. De vannak olyan termékek is, amik kifejezetten hasznosak lehetnek mindenki számára és kevesen tudnak csak róluk. Ugyan ez a helyzet a kisvállalkozókkal is. Viszont ezt a témát is majd egy másik bejegyzésben boncolgatom tovább. 

Akik attól félnek, hogy személyes adatot lopnak tőlük, nem feltétlenül alaptalanul teszik mindezt. Noha a legelterjettebb böngészők már küldenek egy vészjelzést, ha gyanús oldalt észlelnek megnyitva, még így is óhatatlan, hogy belefutunk ezekbe. Általában az adathalászok nagyobb cégeknek adják ki magukat és így próbálják elkérni azonosítónkat, bankkártyánk adatait, esetleg jelszavaink. Számos módja lehet annak hogy adataink ellopják. Ezeket most nem sorolom fel, de hagyok itt linkeket további információkért.https://hu.wikipedia.org/wiki/Adathal%C3%A1szat Sokszot a legnyílvánvalóbb jeleket nem vesszük észre eezkkel kapcsolatban. Ilyenek a következő  üzenetek: "Frissítse jelszavát az alábbi linken! Lépjen be a fiókjába, ellenkező esetben 24 órán belüli törlődik! A mellékelt számla befizetéséhez a linken adja meg a bankkártya adatait!" De ezeken felül is még rengeteg jel van, amikre érdemes figyelni... http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/internet-biztonsag/adathalaszat Az alábbi linken találtok még ezekhez hasonló apró jeleket. Ezekkel szemben leginkább úgy tudunk védekezni, ha nem adunk meg személyes adatokat. Ha mégis feltétel, akkor gondoljuk át, hogy biztosan meg akarjuk e adni azokat. Persze ha meggyőződtünk róla, hogy az oldal hivatalos akkor meg lehet adni ezeket. ellenőrizzük rendszeresen internetes fiókjainkat és jelszavainkat. Bizonyos időnként nem árt jelszavainkat cserélni/ frissíteni. Valamint használjunk megbízható védőprogramot az adathalászat ellen.

És elérkeztünk az utolsó ponthoz is... Az online zaklatás mint már említettem egy határozrttan aljas dolog. Nem tudom elképzelni, hogy hogy képes valaki arra időt szánni, hogy csináljon egy kamu oldalt, amiről szidhatja a másikat. De még ha a sajátjáról is teszi. Meg lehetne mondani a másik szemébe is ha valami bajunk van vele és esetleg esélyt adni, hogy kiálljon magáért. De nem csak üzenetek formájában lehet valakit zaklatni... Sokszor hallom, hogy mémeket készítenek egy emberről az osztálytársai és ezeket küldözgetik csoportokba. Ameddig ez nem derül ki, nem lehet  ellene tenni. és sokszor nem kerülnek ezek napvilágra. Ezek ellen sajnos nem tudunk mit tenni, csak ha eldurvulna a helyzet feljelentést lehet tenni az adott személy/ személyekkel szemben.

Na ennyi lett volna ez a kis bejegyzés. Legközelebb találkozunk.

-Me-








Megjegyzések